Choď na obsah Choď na menu
 


História

31. 8. 2011

Foo Fighters je americká rocková skupina, ktorú v roku 1995 vytvorili Dave Grohl, Nate Mendel, William Goldsmith a Pat Smear.

 

Obrázok



Vznik a fungovanie skupine je späté s hudobníkom Daveom Grohlom. Grohl, ktorý pred rokom hrával v minulosti vo washingtonskej hardcore punkovej scéne bol členom skupiny Nirvana. V roku 1994 po rozpade skupiny sa rozhodol vydať svojou vlastnou cestou (ešte v roku 1992 vydal album Pocketwatch). V októbri 1994 nahral dvanásť skladieb, s výnimkou jednej všetky nahral sám. Pôvodná demo nahrávka vzbudila pozornosť u hudobných vydavateľov a dvanásť skladieb tvorilo základ prvého albumu, ktorý niesol názov Foo Fighters. Toto pomenovanie vybral Grohl ako označenie pre neidentifikované letecké objekty počas druhej svetovej vojny. Po vydaní albumu sa vydal na koncertné turné a pripojil k projektu ďalších hudobníkov.

Očakávalo sa, že členom skupiny sa stane aj Krist Novoselic z Nirvany, no Grohl nakoniec vybral iných členov. Po rozpade seattlskej emo skupiny Sunny Day Real Estate sa členmi Foo Fighters stali bývalý basgitarista skupiny Nate Mendel a bývalý bubeník William Goldsmith. Ďalším členom bol gitarista Pat Smear, ktorý pred príchodom do skupiny pôsobil v skupinách The Germs a Nirvana.

Ich debutové vystúpenie sa konalo vo februári 1995. Grohl odmietal veľké rozhovory a veľké turné skupiny. Na jar 1995 hrávali ako predkapela Mikeovi Wattovi. V júni 1995 vydali prvý singel, ktorým bola skladba „This Is A Call“ a ďalší mesiac vyšiel spomínaný debutový album. Ďalšími singlami sa stali skladby „I'll Stick Around“, „For All The Cows“ a „Big Me“. Nasledujúce obdobie strávila skupina na turné a tiež prvýkrát vystupovali na festivale v Readingu. Skupina sa stala populárna koncom 90. tych rokov, keď vyšli viaceré hity ako napr. „Learn To Fly“(1999), „Everlong“(1997), či „This Is A Call“(1995). Skupina vydala zatiaľ 6 štúdiových albumov a nahrala viaceré skladby pre hudbu k filmom.

Dave Grohl, ktorý bol bývalým bubeníkom Nirvany sa rozhodol nahrať viaceré vlastné skladby, ktoré neskôr vyšli pod názvom "Late!". V roku 1995 vyšiel ich prvý debutový album s rovnomenným názvom. Grohl nechcel aby boli Foo Fighters iba skupinou jedného hudobníka a tak prišli do skupiny ďalší traja členovia. Pôvodne mal v skupine pôsobiť aj Krist Novoselic, ale novým basgitaristom sa stal nakoniec Nate Mendel, predtým basgitarista skupiny Sunny Day Real Estate. V roku 1997 odišiel pre nezhody s Daveom Grohlom bubeník William Goldsmith a nahradil ho Taylor Hawkins, ktorý je v skupine doteraz. V tom istom roku odišiel aj gitarista Pat Smear a nahradil ho Franz Stahl. Stahl opustil skupinu v roku 1999 a nahradil ho terajší gitarista Chris Shiflett.

Počas svojej existencie skupina dosiahla viaceré úspechy, tri z ich albumov získali ocenenie Grammy pre najlepší rockový album roka, pričom všetkých šesť bolo nominovaným na toto ocenenie.

 

 

Obrázok

Foo Fighters zľava: Chris, Dave, Taylor a Nate



Diskografia

    1995 - Foo Fighters
    1997 - The Colour and the Shape
    1999 - There Is Nothing Left to Lose
    2002 - One by One
    2005 - In Your Honor
    2006 - Skin and Bones
    2007 - Echoes, Silence, Patience & Grace
    2009 - Greatest Hits
    2011 - Wasting Light

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.